Het verhaal van Brenn

Brenn had altijd al interesse in fiscale onderwerpen, rechten en economie. Via een tussenstap in de horeca komt hij terecht bij accountancy. Een vakgebied waar hij ook zijn dienstverlenende en sociale ervaring direct kan toepassen.

Brenn begint zijn loopbaan met werken en leren in de horeca. Hij doet eerst de Middelbare Hotelschool en werkt in verschillende restaurants zowel in de bediening als in de keuken. Boeiend en afwisselend werk, maar toch is er ergens nog die grote interesse in fiscale vakken, rechten en economie. Op het moment dat zijn werk wordt stilgelegd door de coronapandemie, neemt Brenn de tijd om ook die andere interesses te onderzoeken.  “Ik was toen 23, dus hartstikke jong. Eigenlijk kon ik alle kanten op, maar bij accountancy wist ik het zeker: dit past bij mij.”

"In mijn functie vind ik juist heel veel afwisseling."

Perfect, want praktijk en theorie tegelijk

Brenn oriënteert zich eerst op de mogelijkheden die er zijn bij verschillende hogescholen. De opleiding die hem het meeste aanspreekt, is bij Hogeschool Windesheim. Maar hij wil ook heel graag een werkplek vinden binnen het vakgebied. “Naast je studie werken is natuurlijk perfect, want dan heb je theorie en praktijk tegelijk,” vindt Brenn.

De vraag is alleen nog wel waar hij aan de slag kan. Ook hier doet Brenn weer grondig onderzoek naar, onder andere bij de banenmarkt van Windesheim. “Ik heb daar mensen van allerlei kantoren gesproken, van de Big Four tot kleinere specialistische kantoren. Maar bij Baker Tilly had ik gewoon direct een goede klik, het was alleen wel jammer dat ze niet in Groningen zaten, want daar wilde ik nog niet weg.” Uiteindelijk heeft Brenn geluk wanneer hij via-via hoort dat Baker Tilly op het punt staat om een kantoor te openen in Groningen. Hij neemt direct contact op met de recruiter: “En toen mocht ik snel op gesprek.”

 

Elke paar weken weer een nieuw bedrijf leren kennen

Ook met de partners van de Groningse vestiging van Baker Tilly kan Brenn het goed vinden. Al snel krijgt hij een baan aangeboden die hij kan combineren met zijn studie. Dat betekent in de praktijk dat hij twee dagen per week naar de Hogeschool gaat en drie dagen per week werkt als Assistant Audit. 

Het idee dat accountants alleen maar de boekhouding doen klopt niet vindt Brenn: "Ik werk als Assistant Audit en mijn werk is vooral gericht op controle en advies, niet de uitvoering van de boekhouding. In mijn functie vind ik juist weer het afwisselende en sociale aspect dat ik ook in de horeca zo leuk vond. Elke paar weken auditten we een ander bedrijf en zo kun je daar ook weer binnenkijken.”

Kortom, Brenn zit helemaal op zijn plek. Maar hoe komen jonge mensen die nog geen idee hebben wat het vak inhoudt er achter of accountancy bij hen past? “Zorg vooral dat je een keer een dag meeloopt met een accountant. Dan kun je direct ook in de praktijk zie hoe breed het werk is en welke verschillen er zijn tussen bijvoorbeeld de adviespraktijk en de audit-kant. Zo merk je vanzelf wat bij je past en welke kansen er allemaal liggen.”